- KITTY
- PRINT
- IMAGE
- CHALLENGE
- CALCULATOR
- New Worksheet

Name
Grade
School

Date
Questions20
Score

1

Convert 30 minutes into seconds

2

Convert 50 minutes 17 seconds into seconds

3

Convert 8 hours 30 minutes into seconds

4

Convert 7 hours 5 minutes 36 seconds into seconds

5

Convert 9 hours 35 minutes 18 seconds into seconds

6

Convert 10 minutes 21 seconds into seconds

7

Convert 25 minutes 15 seconds into seconds

8

Convert 2 hours 5 minutes 38 seconds into seconds

9

Convert 6 hours 10 minutes into seconds

10

Convert 8 hours 35 minutes into seconds

11

Convert 5 hours 15 minutes into seconds

12

Convert 11 hours 40 minutes into seconds

13

Convert 20 minutes 25 seconds into seconds

14

Convert 25 minutes into seconds

15

Convert 6 hours 30 minutes 26 seconds into seconds

16

Convert 20 minutes into seconds

17

Convert 5 hours 15 minutes 58 seconds into seconds

18

Convert 5 hours 30 minutes into seconds

19

Convert 5 hours 35 minutes into seconds

20

Convert 1 hours 35 minutes 51 seconds into seconds

Answers Key

Show All Workout

1

Convert 30 minutes into seconds

1800 seconds

step 1

Convert minutes into seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

30 minutes = 30 x 60 seconds

30 x 60 seconds = 1800 seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

30 minutes = 30 x 60 seconds

30 x 60 seconds = 1800 seconds

step 2

Write the statement

30 minutes = 1800 seconds

30 minutes = 1800 seconds

2

Convert 50 minutes 17 seconds into seconds

3017 seconds

step 1

Convert minutes into seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

50 minutes = 50 x 60 seconds

50 x 60 seconds = 3000 seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

50 minutes = 50 x 60 seconds

50 x 60 seconds = 3000 seconds

step 2

Add minutes to time in seconds

50 minutes + 17 seconds

3000 seconds + 17 seconds = 3017 seconds

50 minutes + 17 seconds

3000 seconds + 17 seconds = 3017 seconds

step 3

Write the statement

50 minutes 17 seconds = 3017 seconds

50 minutes 17 seconds = 3017 seconds

3

Convert 8 hours 30 minutes into seconds

30600 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

8 hours = 8x 60 minutes

8x 60 minutes = 480 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

8 hours = 8x 60 minutes

8x 60 minutes = 480 minutes

step 2

Find the total minutes for time in hours & minutes

8 hours + 30 minutes

510 minutes + 30 minutes = 510 minutes

8 hours + 30 minutes

510 minutes + 30 minutes = 510 minutes

step 3

Find the time in seconds for total time in minutes

1 minute = 60 seconds

510 x 60 seconds =30600seconds

1 minute = 60 seconds

510 x 60 seconds =30600seconds

step 4

Write the statement

8 hours 30 minutes = 30600 seconds

8 hours 30 minutes = 30600 seconds

4

Convert 7 hours 5 minutes 36 seconds into seconds

25536 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

7 hours = 7 x 60 minutes

7 x 60 minutes = 420 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

7 hours = 7 x 60 minutes

7 x 60 minutes = 420 minutes

step 2

Add the time in hours & minutes

7 hours + 5 minutes

420 minutes + 5 minutes = 425 minutes

7 hours + 5 minutes

420 minutes + 5 minutes = 425 minutes

step 3

Find the time in seconds for time in minutes

1 minute = 60 seconds

425 minutes = 425 x 60 seconds = 25500 seconds

1 minute = 60 seconds

425 minutes = 425 x 60 seconds = 25500 seconds

step 4

Add the seconds to hour & minutes

7 hours + 5 minutes +36 seconds

25500 seconds + 36 seconds = 25536

7 hours + 5 minutes +36 seconds

25500 seconds + 36 seconds = 25536

step 5

Write the statement

7 hours 5 minutes 36 seconds = 25536 seconds

7 hours 5 minutes 36 seconds = 25536 seconds

5

Convert 9 hours 35 minutes 18 seconds into seconds

34518 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

9 hours = 9 x 60 minutes

9 x 60 minutes = 540 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

9 hours = 9 x 60 minutes

9 x 60 minutes = 540 minutes

step 2

Add the time in hours & minutes

9 hours + 35 minutes

540 minutes + 35 minutes = 575 minutes

9 hours + 35 minutes

540 minutes + 35 minutes = 575 minutes

step 3

Find the time in seconds for time in minutes

1 minute = 60 seconds

575 minutes = 575 x 60 seconds = 34500 seconds

1 minute = 60 seconds

575 minutes = 575 x 60 seconds = 34500 seconds

step 4

Add the seconds to hour & minutes

9 hours + 35 minutes +18 seconds

34500 seconds + 18 seconds = 34518

9 hours + 35 minutes +18 seconds

34500 seconds + 18 seconds = 34518

step 5

Write the statement

9 hours 35 minutes 18 seconds = 34518 seconds

9 hours 35 minutes 18 seconds = 34518 seconds

6

Convert 10 minutes 21 seconds into seconds

621 seconds

step 1

Convert minutes into seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

10 minutes = 10 x 60 seconds

10 x 60 seconds = 600 seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

10 minutes = 10 x 60 seconds

10 x 60 seconds = 600 seconds

step 2

Add minutes to time in seconds

10 minutes + 21 seconds

600 seconds + 21 seconds = 621 seconds

10 minutes + 21 seconds

600 seconds + 21 seconds = 621 seconds

step 3

Write the statement

10 minutes 21 seconds = 621 seconds

10 minutes 21 seconds = 621 seconds

7

Convert 25 minutes 15 seconds into seconds

1515 seconds

step 1

Convert minutes into seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

25 minutes = 25 x 60 seconds

25 x 60 seconds = 1500 seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

25 minutes = 25 x 60 seconds

25 x 60 seconds = 1500 seconds

step 2

Add minutes to time in seconds

25 minutes + 15 seconds

1500 seconds + 15 seconds = 1515 seconds

25 minutes + 15 seconds

1500 seconds + 15 seconds = 1515 seconds

step 3

Write the statement

25 minutes 15 seconds = 1515 seconds

25 minutes 15 seconds = 1515 seconds

8

Convert 2 hours 5 minutes 38 seconds into seconds

7538 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

2 hours = 2 x 60 minutes

2 x 60 minutes = 120 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

2 hours = 2 x 60 minutes

2 x 60 minutes = 120 minutes

step 2

Add the time in hours & minutes

2 hours + 5 minutes

120 minutes + 5 minutes = 125 minutes

2 hours + 5 minutes

120 minutes + 5 minutes = 125 minutes

step 3

Find the time in seconds for time in minutes

1 minute = 60 seconds

125 minutes = 125 x 60 seconds = 7500 seconds

1 minute = 60 seconds

125 minutes = 125 x 60 seconds = 7500 seconds

step 4

Add the seconds to hour & minutes

2 hours + 5 minutes +38 seconds

7500 seconds + 38 seconds = 7538

2 hours + 5 minutes +38 seconds

7500 seconds + 38 seconds = 7538

step 5

Write the statement

2 hours 5 minutes 38 seconds = 7538 seconds

2 hours 5 minutes 38 seconds = 7538 seconds

9

Convert 6 hours 10 minutes into seconds

22200 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

6 hours = 6x 60 minutes

6x 60 minutes = 360 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

6 hours = 6x 60 minutes

6x 60 minutes = 360 minutes

step 2

Find the total minutes for time in hours & minutes

6 hours + 10 minutes

370 minutes + 10 minutes = 370 minutes

6 hours + 10 minutes

370 minutes + 10 minutes = 370 minutes

step 3

Find the time in seconds for total time in minutes

1 minute = 60 seconds

370 x 60 seconds =22200seconds

1 minute = 60 seconds

370 x 60 seconds =22200seconds

step 4

Write the statement

6 hours 10 minutes = 22200 seconds

6 hours 10 minutes = 22200 seconds

10

Convert 8 hours 35 minutes into seconds

30900 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

8 hours = 8x 60 minutes

8x 60 minutes = 480 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

8 hours = 8x 60 minutes

8x 60 minutes = 480 minutes

step 2

Find the total minutes for time in hours & minutes

8 hours + 35 minutes

515 minutes + 35 minutes = 515 minutes

8 hours + 35 minutes

515 minutes + 35 minutes = 515 minutes

step 3

Find the time in seconds for total time in minutes

1 minute = 60 seconds

515 x 60 seconds =30900seconds

1 minute = 60 seconds

515 x 60 seconds =30900seconds

step 4

Write the statement

8 hours 35 minutes = 30900 seconds

8 hours 35 minutes = 30900 seconds

11

Convert 5 hours 15 minutes into seconds

18900 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

5 hours = 5x 60 minutes

5x 60 minutes = 300 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

5 hours = 5x 60 minutes

5x 60 minutes = 300 minutes

step 2

Find the total minutes for time in hours & minutes

5 hours + 15 minutes

315 minutes + 15 minutes = 315 minutes

5 hours + 15 minutes

315 minutes + 15 minutes = 315 minutes

step 3

Find the time in seconds for total time in minutes

1 minute = 60 seconds

315 x 60 seconds =18900seconds

1 minute = 60 seconds

315 x 60 seconds =18900seconds

step 4

Write the statement

5 hours 15 minutes = 18900 seconds

5 hours 15 minutes = 18900 seconds

12

Convert 11 hours 40 minutes into seconds

42000 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

11 hours = 11x 60 minutes

11x 60 minutes = 660 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

11 hours = 11x 60 minutes

11x 60 minutes = 660 minutes

step 2

Find the total minutes for time in hours & minutes

11 hours + 40 minutes

700 minutes + 40 minutes = 700 minutes

11 hours + 40 minutes

700 minutes + 40 minutes = 700 minutes

step 3

Find the time in seconds for total time in minutes

1 minute = 60 seconds

700 x 60 seconds =42000seconds

1 minute = 60 seconds

700 x 60 seconds =42000seconds

step 4

Write the statement

11 hours 40 minutes = 42000 seconds

11 hours 40 minutes = 42000 seconds

13

Convert 20 minutes 25 seconds into seconds

1225 seconds

step 1

Convert minutes into seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

20 minutes = 20 x 60 seconds

20 x 60 seconds = 1200 seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

20 minutes = 20 x 60 seconds

20 x 60 seconds = 1200 seconds

step 2

Add minutes to time in seconds

20 minutes + 25 seconds

1200 seconds + 25 seconds = 1225 seconds

20 minutes + 25 seconds

1200 seconds + 25 seconds = 1225 seconds

step 3

Write the statement

20 minutes 25 seconds = 1225 seconds

20 minutes 25 seconds = 1225 seconds

14

Convert 25 minutes into seconds

1500 seconds

step 1

Convert minutes into seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

25 minutes = 25 x 60 seconds

25 x 60 seconds = 1500 seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

25 minutes = 25 x 60 seconds

25 x 60 seconds = 1500 seconds

step 2

Write the statement

25 minutes = 1500 seconds

25 minutes = 1500 seconds

15

Convert 6 hours 30 minutes 26 seconds into seconds

23426 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

6 hours = 6 x 60 minutes

6 x 60 minutes = 360 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

6 hours = 6 x 60 minutes

6 x 60 minutes = 360 minutes

step 2

Add the time in hours & minutes

6 hours + 30 minutes

360 minutes + 30 minutes = 390 minutes

6 hours + 30 minutes

360 minutes + 30 minutes = 390 minutes

step 3

Find the time in seconds for time in minutes

1 minute = 60 seconds

390 minutes = 390 x 60 seconds = 23400 seconds

1 minute = 60 seconds

390 minutes = 390 x 60 seconds = 23400 seconds

step 4

Add the seconds to hour & minutes

6 hours + 30 minutes +26 seconds

23400 seconds + 26 seconds = 23426

6 hours + 30 minutes +26 seconds

23400 seconds + 26 seconds = 23426

step 5

Write the statement

6 hours 30 minutes 26 seconds = 23426 seconds

6 hours 30 minutes 26 seconds = 23426 seconds

16

Convert 20 minutes into seconds

1200 seconds

step 1

Convert minutes into seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

20 minutes = 20 x 60 seconds

20 x 60 seconds = 1200 seconds

1 minute = 60 seconds

Therefore,

20 minutes = 20 x 60 seconds

20 x 60 seconds = 1200 seconds

step 2

Write the statement

20 minutes = 1200 seconds

20 minutes = 1200 seconds

17

Convert 5 hours 15 minutes 58 seconds into seconds

18958 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

5 hours = 5 x 60 minutes

5 x 60 minutes = 300 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

5 hours = 5 x 60 minutes

5 x 60 minutes = 300 minutes

step 2

Add the time in hours & minutes

5 hours + 15 minutes

300 minutes + 15 minutes = 315 minutes

5 hours + 15 minutes

300 minutes + 15 minutes = 315 minutes

step 3

Find the time in seconds for time in minutes

1 minute = 60 seconds

315 minutes = 315 x 60 seconds = 18900 seconds

1 minute = 60 seconds

315 minutes = 315 x 60 seconds = 18900 seconds

step 4

Add the seconds to hour & minutes

5 hours + 15 minutes +58 seconds

18900 seconds + 58 seconds = 18958

5 hours + 15 minutes +58 seconds

18900 seconds + 58 seconds = 18958

step 5

Write the statement

5 hours 15 minutes 58 seconds = 18958 seconds

5 hours 15 minutes 58 seconds = 18958 seconds

18

Convert 5 hours 30 minutes into seconds

19800 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

5 hours = 5x 60 minutes

5x 60 minutes = 300 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

5 hours = 5x 60 minutes

5x 60 minutes = 300 minutes

step 2

Find the total minutes for time in hours & minutes

5 hours + 30 minutes

330 minutes + 30 minutes = 330 minutes

5 hours + 30 minutes

330 minutes + 30 minutes = 330 minutes

step 3

Find the time in seconds for total time in minutes

1 minute = 60 seconds

330 x 60 seconds =19800seconds

1 minute = 60 seconds

330 x 60 seconds =19800seconds

step 4

Write the statement

5 hours 30 minutes = 19800 seconds

5 hours 30 minutes = 19800 seconds

19

Convert 5 hours 35 minutes into seconds

20100 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

5 hours = 5x 60 minutes

5x 60 minutes = 300 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

5 hours = 5x 60 minutes

5x 60 minutes = 300 minutes

step 2

Find the total minutes for time in hours & minutes

5 hours + 35 minutes

335 minutes + 35 minutes = 335 minutes

5 hours + 35 minutes

335 minutes + 35 minutes = 335 minutes

step 3

Find the time in seconds for total time in minutes

1 minute = 60 seconds

335 x 60 seconds =20100seconds

1 minute = 60 seconds

335 x 60 seconds =20100seconds

step 4

Write the statement

5 hours 35 minutes = 20100 seconds

5 hours 35 minutes = 20100 seconds

20

Convert 1 hours 35 minutes 51 seconds into seconds

5751 seconds

step 1

Convert hours into minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

1 hours = 1 x 60 minutes

1 x 60 minutes = 60 minutes

1 hour = 60 minutes

Therefore,

1 hours = 1 x 60 minutes

1 x 60 minutes = 60 minutes

step 2

Add the time in hours & minutes

1 hours + 35 minutes

60 minutes + 35 minutes = 95 minutes

1 hours + 35 minutes

60 minutes + 35 minutes = 95 minutes

step 3

Find the time in seconds for time in minutes

1 minute = 60 seconds

95 minutes = 95 x 60 seconds = 5700 seconds

1 minute = 60 seconds

95 minutes = 95 x 60 seconds = 5700 seconds

step 4

Add the seconds to hour & minutes

1 hours + 35 minutes +51 seconds

5700 seconds + 51 seconds = 5751

1 hours + 35 minutes +51 seconds

5700 seconds + 51 seconds = 5751

step 5

Write the statement

1 hours 35 minutes 51 seconds = 5751 seconds

1 hours 35 minutes 51 seconds = 5751 seconds

Hours & minutes to seconds conversion worksheet with answers for 6th grade math curriculum is available online for free in printable and downloadable (pdf & image) format. Tap on PRINT, PDF or IMAGE button to print or download this grade-6 time conversion & measurement worksheet to practice how to convert time duration in hours, minutes and seconds to seconds.

In this sixth grade time conversion and measurement worksheet, students are required to find the time duration in seconds from the time duration in either hours and minutes, hours or minutes. 1 minute is equals to 60 seconds and 1 hour is equals to 60 minutes. Convert the total time duration into minutes and multiply as many minutes to 60 to find the time in seconds.

Teachers, tutors, parents or students can check or validate the solved questions by using the corresponding answers key which comprises the step by step work on how to convert time duration from hours and minutes to seconds.

Teachers, tutors, parents or students can check or validate the solved questions by using the corresponding answers key which comprises the step by step work on how to convert time duration from hours and minutes to secondsStudents, teachers, tutors or parents can generate unlimited set of questions and answers by using this "**NEW WORKSHEET**" button to prepare exam, assignments, classwork or homework problems, or step by step calculation on time duration in hours and minutes to seconds

Related Worksheets

Related Challenges

Related Calculators

RankUpturn.com © 2017 - 2021

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...

Kitty

Hey! I'm Kitty

I can answer you simple math queries!

Hey! I'm Kitty

I can answer you simple math queries!

Question
Kitty's Answer

Login
Register

Login
Register