- KITTY
- PRINT
- IMAGE
- CHALLENGE
- CALCULATOR
- New Worksheet

Name
Grade
School

Date
Questions10
Score

1

Divide 80 hours in the ratio 2:6

2

In a city of 384090 people, the ratio of men to women is 3 : 7. Find the number of men and women?

3

The ratio between length and breadth of a rectangle is 5:6. If the breadth is 534 inch, find the length?

4

If $3283 is divided between Kevin and Jonathan in 3:4 ratio, who will get more and how much more?

5

The ratio of expenditure and savings in a family is 4:9. If the expenditure is $2296. What is the savings?

6

Divide $994 in the ratio 5:9

7

Iva and Sophia decides to share the price money of competition in 2:3 ratio respectively. If they receive $4575 together. Find the share of each

8

The ratio between length and breadth of a rectangle is 4:2. If the breadth is 40 inch, find the length?

9

The ratio of expenditure and savings in a family is 6:8. If the expenditure is $2904. What is the savings?

10

In a city of 474621 people, the ratio of men to women is 3 : 4. Find the number of men and women?

Answers Key

Show All Workout

1

Divide 80 hours in the ratio 2:6

20 : 60

Solution

2:6 means the first quantity is 2 parts and the second quantity in 6 parts.

The total number of parts = 2 + 6 = 8

8parts = 80

∴ 2 parts = 10 x 2 = 20

and 6 parts = 10 x 6 = 60

The total number of parts = 2 + 6 = 8

8parts = 80

∴ 1 part =

808

= 10

and 6 parts = 10 x 6 = 60

2

In a city of 384090 people, the ratio of men to women is 3 : 7. Find the number of men and women?

Number of men in the city = 115227

Number of women in the city = 268863

Number of women in the city = 268863

Solution

Number of people in the city = 384090

Ratio of men to women = 3 : 7

The total number of parts = 3 + 7 = 10

10parts = 384090

∴ Number of men in the city = 38409 x 3 = 115227

and Number of women in the city = 38409 x 7 = 268863

Ratio of men to women = 3 : 7

The total number of parts = 3 + 7 = 10

10parts = 384090

∴ 1 part =

38409010

= 38409

and Number of women in the city = 38409 x 7 = 268863

3

The ratio between length and breadth of a rectangle is 5:6. If the breadth is 534 inch, find the length?

Length = 445 inch

Solution

Breadth of the rectangle = 534 inch

The ratio of length to breadth is 5:6

Breadth = 6 part

6 parts = 534 inch

Length = 5 parts

5 parts = 5 x 89 = 445

∴ Length of the rectangle = 445 inch.

The ratio of length to breadth is 5:6

Breadth = 6 part

6 parts = 534 inch

∴ 1 part =

5346

= 89

5 parts = 5 x 89 = 445

∴ Length of the rectangle = 445 inch.

4

If $3283 is divided between Kevin and Jonathan in 3:4 ratio, who will get more and how much more?

Kevin get $1407

Jonathan get $1876

Jonathan get $469 more than Kevin

Jonathan get $1876

Jonathan get $469 more than Kevin

Solution

Total Money = $3283

Ratio of Kevin and Jonathan = 3 : 4

The total number of parts = 3 + 4 = 7

7 parts = 3283

Kevin's amount = 469 x 3 = $1407

Jonathan's amount = 469 x 4 = $1876

Jonathan get 1876

Ratio of Kevin and Jonathan = 3 : 4

The total number of parts = 3 + 4 = 7

7 parts = 3283

∴ 1 part =

32837

= 469

Jonathan's amount = 469 x 4 = $1876

Jonathan get 1876

5

The ratio of expenditure and savings in a family is 4:9. If the expenditure is $2296. What is the savings?

Savings = $5166

Solution

The ratio of expenditure and savings is 4:9

Expenditure of the family = $2296

Expenditure = 4 part

4 parts = $2296

Savings = 9 parts

9 parts = 9 x 574 = 5166

∴ Savings of the family = $5166

Expenditure of the family = $2296

Expenditure = 4 part

4 parts = $2296

∴ 1 part =

22964

= 574

9 parts = 9 x 574 = 5166

∴ Savings of the family = $5166

6

Divide $994 in the ratio 5:9

$355 : $639

Solution

5:9 means the first quantity is 5 parts and the second quantity in 9 parts.

The total number of parts = 5 + 9 = 14

14 parts = $994

∴ 5 parts = 71 x 5 = $355

and 9 parts = 71 x 9 = $639

The total number of parts = 5 + 9 = 14

14 parts = $994

∴ 1 part =

99414

= 71

and 9 parts = 71 x 9 = $639

7

Iva and Sophia decides to share the price money of competition in 2:3 ratio respectively. If they receive $4575 together. Find the share of each

Iva get $1830

Sophia get $2745

Sophia get $2745

Solution

Total price money = $4575

Ratio of Iva and Sophia = 2 : 3

The total number of parts = 2 + 3 = 5

5 parts = 4575

∴ Iva's price money = 915 x 2 = $1830

and Sophia's price money = 915 x 3 = $2745

Ratio of Iva and Sophia = 2 : 3

The total number of parts = 2 + 3 = 5

5 parts = 4575

∴ 1 part =

45755

= 915

and Sophia's price money = 915 x 3 = $2745

8

The ratio between length and breadth of a rectangle is 4:2. If the breadth is 40 inch, find the length?

Length = 80 inch

Solution

Breadth of the rectangle = 40 inch

The ratio of length to breadth is 4:2

Breadth = 2 part

2 parts = 40 inch

Length = 4 parts

4 parts = 4 x 20 = 80

∴ Length of the rectangle = 80 inch.

The ratio of length to breadth is 4:2

Breadth = 2 part

2 parts = 40 inch

∴ 1 part =

402

= 20

4 parts = 4 x 20 = 80

∴ Length of the rectangle = 80 inch.

9

The ratio of expenditure and savings in a family is 6:8. If the expenditure is $2904. What is the savings?

Savings = $3872

Solution

The ratio of expenditure and savings is 6:8

Expenditure of the family = $2904

Expenditure = 6 part

6 parts = $2904

Savings = 8 parts

8 parts = 8 x 484 = 3872

∴ Savings of the family = $3872

Expenditure of the family = $2904

Expenditure = 6 part

6 parts = $2904

∴ 1 part =

29046

= 484

8 parts = 8 x 484 = 3872

∴ Savings of the family = $3872

10

In a city of 474621 people, the ratio of men to women is 3 : 4. Find the number of men and women?

Number of men in the city = 203409

Number of women in the city = 271212

Number of women in the city = 271212

Solution

Number of people in the city = 474621

Ratio of men to women = 3 : 4

The total number of parts = 3 + 4 = 7

7parts = 474621

∴ Number of men in the city = 67803 x 3 = 203409

and Number of women in the city = 67803 x 4 = 271212

Ratio of men to women = 3 : 4

The total number of parts = 3 + 4 = 7

7parts = 474621

∴ 1 part =

4746217

= 67803

and Number of women in the city = 67803 x 4 = 271212

Find the ratio and proportion (word problems) worksheet with answers for 6th grade math curriculum is available online for free in printable and downloadable (pdf & image) format. Tap on PRINT, PDF or IMAGE button to print or download this grade-6 ratio & proportion worksheet to practice how to find the quantity based on the ratio.

In this sixth grade ratio & proportion worksheet, students are required to find the ratio (“**find the value of x**”) and proportion from the given total quantity. To find the proportion value for antecedent or consequent of the ratio, find what is the value of 1 part of total number of parts in the ratio. Multiply 1 part with as many antecedents to find the total quantity for the antecedents. Similarly, multiply as many consequents to find the total quantity of consequents in the given ratio.

Teachers, tutors, parents or students can check or validate the solved questions by using the corresponding answers key which comprises the step by step work on how to find the ratio and proportion for the total quantity.

Students, teachers, tutors or parents can generate unlimited set of questions and answers by using this "**NEW WORKSHEET**" button to prepare exam, assignments, classwork or homework problems, or step by step calculation on how to find the ratio and proportion.

Related Worksheets

Related Challenges

RankUpturn.com © 2017 - 2021

Loading...

Loading...

Loading...

Loading...

Kitty

Hey! I'm Kitty

I can answer you simple math queries!

Hey! I'm Kitty

I can answer you simple math queries!

Question
Kitty's Answer

Login
Register

Login
Register